ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 AWACSLAR VE KOMŞULARIMIZ
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Atilla44
üye

Turkey
11
Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/12/2004 :  18:28:37  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Arkadaşlar Türkiye nin yakında envanterine katacağı AWACSlar hakkında ne düşünüyorsunuz(OLUMLU YA DA OLUMSUZ). BENCE MÜKEMMEL FAKAT AWACSLARIN SINIRI ÖTESİNİ GÖREBİLDİĞİNİ BİLİYORUZ BU DURUM KOMŞULARIMIZI RAHATSIZ ETTİĞİ KADAR TETİKLEMEZ Mİ?

yok

Bahadir
üye

USA
163 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/12/2004 :  20:46:06  Profili Göster  Ziyaret Bahadir'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
AWACS lar iyi guzel. Ancak sanirim yunanistan disinda bize tehdit olarak havadan saldiracak baska komsumuz yok. Turkiye'nin bundan sonra yapacagi savaslar, PKK ile verilen savasta oldugu gibi, yerden ve karadan yapilan savaslar olacaktir. Turkiye'nin awacslardan daha cok saldiri helikopterine, daha bol Blackhawk'a, ve atis sistemlerine ihtiyaci var.

Bunun disinda en cok ihtiyaci olan "drone" yani pilotsuz ucak gelistirilmesinde de TAI cok iyi isler beceriyor. Bunun da onemi son derece yuksek.

Komsularimizdan Amerika'nin (oyle ya artik komsumuz oldular bir anlamda) ortaya cikaracagi Kuzey Irak ve Suriye sorunlarini unutmayalim.

Sayfa Başına Git

murattekin
üye

Turkey
33 Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/12/2004 :  13:21:32  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
AWACS'lar yer radarlarının göremediği mesafeleri görebiliyor.Düşman uçağını pistten tekerini kestiği andan itibaren izlemeye başlıyor.Bu uçağın amacı hava kuvvetlerinin reaksiyon zamanını öne almak.Buna bağlı olarak ta dost kuvvetler daha çabuk önleme pozisyonuna giriyor.
Bir diğer özelliği de dost kuvvet av uçağı radarını açmadan Awacs'tan gelen datalink vasıtasıyla düşman uçağını BVR türü füzeler ile vurabilmesi (AMRAAM).Yani tür tür görünmezlik kılıfı.
Yeni bir konsept te AGS uçakları.Yani havadan yeri gören uçaklar.Bu konuda da gelişmeler sürüyor.

Murat Tekin
Ege GrupSayfa Başına Git

antimadde
üye

Turkey
10 Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/12/2004 :  19:37:28  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Awacsların olması hava kuvvetlerimizi bi gömlek büyütür;ama Bahadırın söylediğine katılmıyorum Türkiyeye karşı tek tehlike(çevrede) Rusyadır(Ermenistanda ve Gürcistandaki üssler!).Awacsların öncelikli yapım sebebi kesnlikle Rusya sonra Ukrayna ve İran(Herkes küçümsüya ama...) çokta küçük olsa yunanistan.Awacsların yapımı bize bu ülkeler karşısında üstünlük sağlar,Rusyayla durumları bi nebze de olsa eşitler.Uçak gemisi olması muhtşem bi şey olur.Türk tersanelerininde yapamayacağı bi teknoloji değil.Rusyaya karşı lokal bi tehtitden uluslararası tehtide dönüşürüz.Böylece Mısırlada eski defterleri açarız.Doğu Akdeniz VE Kuzey doğu Afrikada ettki alanımız artar belkide TAŞERON ÜLKE BİLE BULURUZZZ...Bana kalırsa NANO teknolojiyle ilgili bişeyler olsa havacılıkta.

Sayfa Başına Git

antimadde
üye

Turkey
10 Cevap
Gönderilme Tarihi - 14/12/2004 :  19:58:10  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Awacslarımız başkalarında huzursuzluk yaratması bizim problemimiz değil;ama onlara maddiyatan bi yük getirecek,tabi alabilirlerse?(Suriye-Yunanistan...)Aselsan gibi bi kuruluşun üstesinden gelebilirlerse gelsinler.Kardakda F16'hatırlayalım...

Sayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 15/12/2004 :  12:33:22  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ne güzel böylelikle 3. dünya savaşının tohumlarını atan ülke olarak tarih sayfalarınada geçeriz. Durduk yere tehdit edici ülke konumuna geçer, mevcut gücümüzle tek tek korkutmak varken birden 8 ayrı cephemiz olur 8'e bölünürüz. Mısır'da dünden razı zaten eski hesaplar için , şahaneeee...hayatımızın sonunda savaş ve buhran geçiren nesillere ekleriz!!!!

Bahadır yerden göğe kadar haklı. Awacs'ları ihtiyacımız olduğu için değil , dayatma zoru ile alıyoruz. Bu ülkenin şu anda Yunanistan dahil gerçek anlamda konvansiyonel savaşa gireceği hiç bir düşmanı yok. Şu anki ve yakın gelecekteki dünya konjuktürünün bahsettiğiniz ülkelerde bir savaş beklentisi yokki bu kadar saldırgan olalım. Bitti gitti o dönemler, zaman akıllı olma zamanı. Suriye'den uçak kalkınca haberimiz olacakmış! olsun ne olacak , suriye salakmı Türkiye'ye karşı durduk yere savaşa girsin. Bu ülkenin savaş geçmişi ve kabiliyeti ortada, NATO ülkesi olan bir ülkeye girip ne yapacak? Ermenistan bize saldırınca ne olacak? bu ülkelerin zaten hiçbiri NATO üyesi bir ülkeye saldıramazki, saldırısa kendisinin kaybedeceğini çoktan biliyor. YOksa Türkiyenin en zayıf olduğu zaman olan 1970-80 arasında paşa paşa girerlerdi! Bugün hangi salak durduk yere bu riski alır?
Bahadır'ın dediği doğru. Awacs'dan çok bize sınır devriyesi yapacack gerilla mücadelesinde etkili insansız hava araçları lazım, zaten onuda TAI yapıyor. Ha Awacs hiçmi lazım değil? hayır lazım, ama görev beklentisini büyütmemek lazım. Tüm bunlar ordu için bir yatırım ve prestij kaynağıdır. Yunanistan Awacs işini ERJ145 ile çözdü, bize Boeing737'yi kakazladılar. Bunların hepsi siyaset için. Türkiye elinde ASELSAN ve TAI varken ve sizlerin bu kadar çok hevesli olması ile yapamayacağı hiçbir şey yokken neden THY'nin elinden çıkardığı A310'lardan Awacs yapamasın(dı)? Siz herşeyi "yüzbaşı volkan" okur gibi algılıyorsunuz . Uçak gemisi; elli kere konuşuldu, Türkiye'nin uluslararası platformlarda siyasi olarak yaptırım gücü yokken, Dünya siyasetinde kendini bulmuş bir güç değilken uçak gemisini ne yapsın? bizim dünyanın öbür ucunda bir çıkarımızmı var? benim bildiğim yok! napıcaz uçak gemisini? mavi turmu ege'de akdeniz'de? Rusyaya karşı tehditmi? adamların kaç tane denizaltısı olduğundan, sadece karadeniz filosunun kaç gemiden oluştuğunu biliyormusunuz? uçakla zaten 1 saat mesafedeki rusyaya niye uçak gemisinden kalkıp gideyimki?yada Malatyada, Erzurumda, Kars'da Ankarada üssüm varken Rusya'ya sırf tehdit oluşturayım diye uçak gemisine sahip olayım? uçak benzinine yazık be, at 4 tane füze olsun bitsin! ha uçak gitmiş ha roket! Potansiyel düşman olarka kabul edeceğimiz her ülke uçuş mesafesinde, havada yakıt işi belki sorundu onu tanker uçağı ile hallettiler sorun bitti.HEm uçak gemisi maliyeti ve işletmesi ciddi anlamda rakamlar.Bir uçak gemisi milyar dolarlara imal ediliyor. Diyelimki Amerikan değil, İngiliz tarzında yaptınız, her iki gemi içinde yeni bir tip uçak yeni alımlar, yeni problemler demek. Birde bunun idamesini düşünün, Günlük masrafı milyon dolar olan bir geminin bütçeye getireceği yükü düşünebiliyormusunuz? hadi diyelim gemimiz oldu, nereye göndereceğiz? okul gemisi gibi gezecek bu gemi, körfez'emi göndereceğiz? gitti ne yapacağız? Türkiye uluslararası krizlerde genellikle arabulucu rolü oynar ve çok gerekmedikçe,işin içinde BM olmadıkça silahlı kuvetlerini devreye sokmaz. Niye körfez'e gemi yollayıp masraf yapıp üstüne birde düşman kazanayım? De ki çıkarlar uğruna gönderdik, e karşındaki kim? ABD, İngiltere, savaş deneyimi, ekipman ...biz ancak onlara güvertede mangal yaparız..bir tane gemin var savaşamı gireceksin adamla? bir tane batırsın adama dokunmaz ama seninkide mutlaka batar ve itibarında batar!!!!!!

Hakan737Guven
Sayfa Başına Git

antimadde
üye

Turkey
10 Cevap
Gönderilme Tarihi - 19/12/2004 :  19:29:40  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
737,tahminim şu konuda görüş farklılığımız var DEVLET NEDİR?
Sen, ''memurlar gibi sala başını al maaşını diyorsun'' Türkiye için; ben amerikanın listesini yaptığı devletlerle ticaret yapmasına karşıyım.Ben hiç bir zaman savaş kesin sonuç demedim.Zaten 3 üncü Dünya Savaşı gibi savaşlar tüm Dünyanın kısır döngüye girdiği zamanlar olur. TİCARETTE tarihi olaylara göz atığımızda günümüzde de devam eder,blöf yaparsın adam yerse genelikle yerler yada blöf yapanın düşmanını tercih ederler,sonuçta malını ya satarsın ya da uyguladığın sistemin içine adamı sokmuş olursun.Ak Parti hükümeti neden k.Afrika ve Hindi Çiniyle ekonomik ilişkiye girdi acaba haberin var mı ?Awacslar gerekmezmiş sen dünyanın havada 2 nci real gücü ol awacsın olmasın gel hadi gülme.Halen anlatamadım yunanistanı sallayan yok Rusya,Ukrayna ve iran !!.HA senin uydun olur Rusya gibi awacs almasın;ama rusyanında awacs benzeri uçağı var acaba neden.Rusya 1 saat mesafede tamam olduda rusyanın stratejik üssleri acaba kaç saat mesafede sorarım.
Devlet=Ekonomi bana devletin ekonomik girişimi dışındaki stratejik sözlerin zerre kadar etkisi olmaz.Devletin ekonomik gidişatından haberi yok bana neden uçak gemisi? neden awacs diyo?
Rusya daki aydınlar Türkeyeyi kullanmadan güçlü olunmaz diyo.Rus genelkurmay başkanı gerekirse terör noktalarını sınır ötesinde vururuz diyerek Türkiyedeki çeçen kamplarından bahsediyo.Yeni füzesini dünyaya haykırıyo bizimkisi neden şu neden bu...Diyeceğim teklaf10 yıl önceki Sırp Devletine bak şimdikine bak...lafı uzatmıycam kahvedeki amcalar gibi oluruz sonra...

Sayfa Başına Git

havaci
üye

Turkey
11 Cevap
Gönderilme Tarihi - 19/12/2004 :  21:06:58  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Awacs'ların o kadar da önemli olmadığını düşünenler şunu cevaplayabilir mi acaba; neden F-16'larımız var? Neden pilotlarımız dünyanın en iyi pilotları arasında? Deneyim kazanıp Türk Yıldızları'nı kurmak için miydi? F-16'lar süs maksatlı değilse onları uyarmak ve dolaylı olarak korumak Awacs'ların işi! Sağlayacakları erken uyarı durumu eşitleyecektir. Ondan sonrası F-16'lara kalır. Hiç şüphem yok ki onlar her zaman "en iyisini" yapar. Bence maksat kimseye göz dağı vermek değil, "durumu eşitlemek". Saldırmayı göze alacak olan bundan sonra karşı tarafın hazırlıklı olacağını bilecek. Durum bundan ibaret bence. "Artık sıcak savaş olmaz" düşüncesiyle önlem almamak olur mu? Adı üzerinde "önlem".

Edited by - havaci on 19/12/2004 21:10:30Sayfa Başına Git

antimadde
üye

Turkey
10 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/12/2004 :  20:09:57  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Havacıya tamamıyla katılıyorum.Tekrar vurgulamak istiyorum dünyanın havada 2.real gücüyken neden awacslar alındı sorusu zaten garipti.Yine vurgulayacağım uçak gemisinin yapılması lazım.Elalem 2015 te Marsa gidicem diyo halkı destek veriyo bizimkiler herşeye muhaliflik yapıyo.Bunun yüzünden Hindi çini ülkeleri bile uydu teknolojisinde bizi geçti(Bangladeş)

Sayfa Başına Git

Bahadir
üye

USA
163 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/12/2004 :  23:37:02  Profili Göster  Ziyaret Bahadir'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Antimadde,
meslegini bagislar misin?

Sayfa Başına Git

Korgeneral
üye

USA
66 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/12/2004 :  09:31:08  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Degerli arkadaslar
Awacs konusunda yazılanları okudum bence Nasrettin Hocanın dedigi gibi hepiniz haklısınız.
Silahlanma ve olası genel harp durumu hakkındaki 737 nin goruslerine katılmıyorum cunku Turkiye her zaman harbe hazır olmak zorundadır Turkiye bu kadar genis bir toprak parcasına sahıpken ve boylesıne sorunlu bolgede yasarken bence sılahlanmak zorundadır. Yunanıstan bugun nufus basına dusen sılah sayısı ve sıstemlerı acısından dunyanın en buyuk ordusuna sahıptır sızce neden? 737 nın mantıgıyla bız Yunanıstana saldırmıycagımıza gore Yunanıstan delımı bu kadar sılah aldı?.Bulgarıstanlamı yada makedonya ılemı savasmak ıcın aldı yoksa trakyada kı Turkler ayaklanırsa dıyemı?.Iran nıye balıstık fuze yapıp duruyor 2500 km menzıllı? Alcagınız her modern sılah sıstemı sızın hakkınızda ıyı dusunmeyen ulkeyı caydırır.Hıc kullanmıycagımız sılahları nıye alıyoruz raf omru 10 yıl olan sofıstıke hava hava, hava yer fuzelrını nıye alıyoruz dıyenlerınız cıkabılır. Insan hıc kullanmıycagı kullanmak ıstemedıgı saglık sıgorta polıcesıde alıyor yada arabasına kasko yaptırıyor bır yılın sonunda kaza yapmazsa gıdıp yenı polıce alıyor sılahlı kuvvetlerıde bır nevı kasko polıcesı gıbı dusunmekte yarar var. Awacs lara gelınce yanılmıyorsam gecen yılkı savunma ve havacılık dergısınde hava kuvvetlerı kommutanı İbrahim Fırtına ile bir soylesı vardı orda komutan Awacslara 1.7 milyar dolar odencegını ancak bunun 700 mılyon dolarının ulkeye gerı donecegını soyluyordu. Boeıng 737 secımı bence dogruydu cunku THY nun destek hzımetı yadsınamaz Yunanıstan gıbı Embraer ıle ne yapacaktık Mesa radarı su anda dunyadakı en ılerı teknolojıdır tek zayıf noktası hıc kullanılmamıs olmasıdır bırtek Avustralya hava kuvvetlerı onumzudekı yıl kullanmaya baslıyacaktır. Bu tıp radarlarda en yenı deemek zaten kullanılmamıs demektır hızlı teknolojı cagında zaten bu radarın kullanılıp 3-5 yıl gecmesını beklersenız demode olmasınıda kabul etmıssınız demektır. Awacslara ıhtıyacımız varmı sorusunuda ben yıne sayın Org Fırtınanın verdıgı yanıttan alıntı yapmak ıstıyorum sayın Fırtına sızın soyledıklerınızı zaten soylemıs dost dusman ayrımı erken reaksıyon suresı vs. Bunun yanında bızım aklımıza gelmeyen gercek harp durumunda savasın ılk gunlerınde radarlarımızın ozellıkle sınıra yakın olanlarının dusman hava unsurları ve fuze sıstemlerı tarafından tahrıp edılmesı durumunda tamamen kor olma olasılıgımızın bertaraf edılmesınde hayatı onemı oldugunu belırtmıstır kı bencede en onemlı yararı buradadır. Bunun yanı sıra kacakcılıgın onlenmesınde balıstık fuze erken uyarı sıstemı olarak kullanılması gıbı sayısız yararı vardır. Bu ucakların havadan yakıt ıkmalı kabılıyetınınde olması 24 saat havada gozumuz olması demekkı bunun getırecegı caydırıcılıgı sızlere anlatmama gerek yok sanırım.
Sevgı ve saygılarımla

Sayfa Başına Git

Bahadir
üye

USA
163 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/12/2004 :  22:13:35  Profili Göster  Ziyaret Bahadir'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Antimadde,
meslegini yazmadigin icin kaldigimiz yerden devam ediyorum. turkiye icin ucak gemisinin sart oldugunu yazmissin. Sanirim Kuzey Irak'ta savasirken ucak gemisiyle savasacagiz degil mi?

Arkadaslar,
Turkiye dunyanin en borcu ilk 10 ulkesinden biri. Amerika en cok borcu olan ulke ama borcunun GYSM sina orani cok cok dusuk. Bizim icin ayni sey soz konusu degil.

Turkiye 56 milyar dolar gibi fahis bir rakami batik bankalara kaybetmis, ozellikle egitilmis insanlarini issiz birakmis bir ulke. Dunyada gelismislik kistaslari olarak kullanilan bir cok olcut acisindan Turkiye ulasmak istedigi Avrupa toplulgu'na gore cok cok daha geride. Bu kistaslar neler mi, kisi basina dusen milli gelir, 100 kisye dusen araba/yuksek ogretimli insan/telefon/doktor vs. vs. vs. vs.

Simdi bu halde bir ulkede siz gerek gostermeden "Neden bizim ucak gemimiz yok? " diye ucak gemisi yapmaya kalkarsaniz o zaman bu ulkeye en buyuk ihaneti yapmis olursunuz.

Eylul'de Turkiye'de zamaninda Guneydogu'da savasmis bir generalin kitabini aldim geldigimde. (Unutulanlar disinda baska bir yok) degil, bunu baska bir general yazmis. Bu generalin yazdigi bir olay var , Guneydogu savasi sirasinda Irak sinirindan bizim karakollara havan ve roket atesi yapiliyor, bizim askerimiz de cok zaiyat veriyor. Bunun karsiliginda Textron sirketinden , son derece guzel bir atis onleme sistemi satin aliyor Ordu. Nedir bu? Atilan merminin izine bakarak atilan bolgeyi saddadanak gosteriyor.

Simdi ucak gemisi mi onemli yoksa boyle teknolojiler mi onemli? Boyle teknolojiler gelistirmek tabii ki daha onemli. Bunun yazilimi var, bunun elektronik aksami var. Yillarca biz hayiflanmadik mi F16 larin atis sistem yazilimlarini amerika bize vermedi diye? Pekiyi biz bu durumda neden kaldik?
Bizin elektronik sanayimiz gelimis olsaydi, bizim yazilim sanayimiz gelismis olsaydi bunlara gerek kalir miydi sizce?

Hadi size kaynak da gosterelim. gidin okuyun asagidaki sayfayi, ogrenin bakalim bir ucak gemisinin maliyeti, gerekli olan aksam nelerden olusuyor?

http://www.naval-technology.com/projects/cvf/

Simdi o geminin iskeletini yaptiginizda saniyor musunuz ki Marconi size radat verecek, Textron uzerine Patriot verecek?

Teknolojiyi kendiniz gelistirmedikce, bunu destekleyecek para bulamadikca, onu ortaya cikaracak insanlari yetistirmedikce bu is olmaz.

Benim tek umudum, Antimadde'nin 7-8 yasinda havacilik heveslisi genc bir arkadasimiz olmasidir.

Sayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/12/2004 :  18:53:05  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
bilgisayarım arızalı olduğu için ne forum'a bakabildim nede dolasyısı ile cevap yazabildim. kaldığım yerden devam edeyim.

ben "AWACS gereksizdir, almayalım, ne gerek var!"demedim. Awacs'ın ne işe yaradığını hepimiz biliyoruz. Ben AWACS'a karşı değilim. Nasılki bu ülke'nin hava kuvvetleri Tanker uçaklarını şu anda kullanıyor ve kendisini kademe kademe geliştirerek modernizasyon anlamında belirli bir seviyeye geliyor AWACS'da bunun bir gereğidir anlamında düşünüyorum. Bana göre bir ülkenin hava kuvvetlerinde tanker uçağı ve awacs prestij ve caydırıcılık anlamında önemlidir ama olmazsa olmaz değildir. Madem telekomikasyon uydusuna para verip gönderebiliyoruz, eğer bu kadar stratejik aciliyeti olsaydı bir o kadar daha para verip askeri uydu sipariş ederdik. Yanlışmı? ben aciliyet ve vazgeçilmezlik anlamında bu kadar büyütmemek ve öncelik alması konusunda, ama daha çok tehdit edici unsurun öne çıkmasına karşıyım. Tehdit edici olmakla, caydırıcı olmak arasında biraz fark olduğunu düşünüyorum. Awacs ve uçak gemisi aynı konu başlığı altında olmasaydı belki biraz daha rafine düşünceler çıkabilirdi. İki ayrı kategori biraz birbirine girdi. Yani tanker uçak ne ise awacs'da aynı gereklilik olabilir ama uçak gemisi bunun dışında olmalı. Sizlerinde düşüncelerini gördükçe, benimde eksik olduğum veya bakış açımı değiştirecek yeni noktaları keşfetmiyor değilim elbette.
Ama dediğim gibi caydırıcı olmakla tehdit edici olmak arasında, uluslararası siyaset arenasındaki ince çizgiyi olabildiğince korumak gerektiğini düşünüyorum. Kaldıki Türk ordusunun şu anki "Caydırıcılık" kabiliyeti son derece güçlü zaten.
uçak tipine gelince, Amerika burada İsrail ie işbirliğine girerek , ordumuzun İsrail ile askeri anlamdaki bağlantılarına bir yenisini eklemek niyetinde. Türkiyenin burada bir sigorta görevi yaptığını ve bana kalırsa kapalı kapılar ardında epeyce bir pazarlık olduğu aşikar. Biraz dayatma , zorlama gibi. Böyle bir ihtiyaç olduğunda siyaseten zayıf olan bir ülkenin üzerine gitmek ve tercihlerini kısıtlamak son derece kolay. THK'nin Boeing base'li bir awacs'ı almasında THY'nin bakım desteğini alacak olması bana göre zayıf. Koskoca hava kuvvetleri Awacs'ini THY teknik'emi götürecek, yoksa THY teknikdeki teknisyenler Kayseriye'mi gidecek? (aklımdan kayseri geçti diye söyledim belkide Adana olur ben bilmiyorum. Elbette hava kuvvetlerinde yepyeni bir kadro açılacak bunun için , aynı KC135R'lerdeki gibi. Bugüne kadar yunanistan'ın askeri gücü, hep Türkiye ile başabaş tutulmaya çalışıldı. ama bu noktada yunan hava kuvvetleri ayrıldı. gerçi Türkiye yatay, yunanistan dikey ve adalar ülkesi, yani biz kara bütünlüğü ile avantajlı iken Yunanistan adalar sinsilesinide korumak zorunda. E bugüne kadar herşeyi denk düşünürken en çok ihtiyaçları olan alanda niye bu kadar acemice davrandılar o zaman? Yani bu durumda bizim kıyı alanlarımız bir bütün ve devriye için birçok inip kalkacak yer varken adamların en zayıf yeri ege denizi ve ellerinde bir ERJ var!Bana bizi biraz iteklediler, "siz bunu alın çok karıştırmayın, zaten epeydir bizden bişi almıyorsunuz, atak helikopterlerde gitti...kısa günün karı!" :) elbette çok çok iyi bildiğim bir konu değil bu ama içimden geçenler bunlar. Olsun awacs'ımda olsun hem benim fanatiği olduğum bir uçak olarak geliyor, daha ne diyeyim.

Hakan737Guven
Sayfa Başına Git

havaci
üye

Turkey
11 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/12/2004 :  19:34:20  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla

Anladığım kadarıyla hepimiz Awacs'ların gelmesinden mutluyuz, tartıştığımızsa öncelik sırası. Öyleyse ben de uçak gemisi hakkında düşüncelerimi aktarayım.

"F-16'ların atış sistemlerini yıllarca ABD'den alamamış olmamız dururken koskoca uçak gemisinin çok daha detaylı ve pahalı sistemlerini kimsenin bize vermeyeceği" konusunda hemfikirim. Evet, üniversitelerimizin ve mühendislerimizin teknoloji alanında göğsümüzü kabartan çalışmaları olsa da konu uçak gemisi veya uçak yapmaya gelince sadece bilginin yeterli olmadığını, ABD, Rusya gibi ülkelerde olan ve bizde olmayanın "zeka" değil, "deneyim" olduğunu düşünüyorum. Bu sitede de inceleme fırsatımız var ki; günümüz savaş uçaklarından önce nice modeller gelip geçmiş. Sıfırdan bir savaş uçağı veya uçak gemisi imal etmek işte bu yüzden imkansız. Tabiki bir yerden başlamak lazım; ama hedef doğrudan "savaş uçağı" veya "uçak gemisi" olursa hayalden veya hayal kırıklığından öteye geçemez. Tabiki bunlar sıradan bir vatandaşın düşünceleri; ama aklın yolu bir olsa gerek.

Hiç değilse biz burada tartışıyoruz. Birbirimizi hiç tanımıyor olsak da fikirlere saygı duyuyor, yeni şeyler öğrenip kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Herkes bunu yapabilse keşke.Sayfa Başına Git

antimadde
üye

Turkey
10 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/12/2004 :  19:44:29  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
.Herkesin awacsların alımına sıcak bakması çok sevindirici;ama bizim yapmamız güzel olurdu.Uçak gemisi konusuna gelince alalım demedim yapalım dedim!!!

Hallen halkımız aç ne gerek var masrafa denilmesi şaşırtıcı.Ordu mevzu bahisiken masraf demek abese kaçıyor.Buna benzer bi olay:sayın Ecevit in Kıbrıs harekatını daha ilk gününde kesme isteğinin nedeni:''çok kan dökülüyo''demesi..savaşın başlamasını onaylayan birinden bu cevap gelince ben genelkurmay başkanının yüzünü görmek isterdim.Pakistan çok zengin bir ülkede ordu bundan güçlü hıııı.Brezilya çok zengin ondan güçlü hatta havacılıkta dünya dördüncüsü;brezilyanın çevresinde tehtitde yokken ne garip.Hatta birezil yada üniversite öğrencileri uydu fırlatıyor biz hallen masraf diyoruz.Bir biz fakir değiliz iki dünyanın her ülkesinde alt sınıf olur üç güneydoğuda mı kullanacağız sorusunu sinirle yazılmış olduğunu sanıyorum.

Bahadırcım benim seni yada başkasını küçümsemek gibi bir düşüncem yok böyle bir sitede olamazda.Mesleğime gelince bende kalsın.

Dünyadaki aydınların Türkiye nin önemi ikiye katlandı gibi laflar etmelerinin;Rusyanın hatta iranın( hiç şaşırmayın bir kaç yıl sonra sırbistanın )bile Türkiyeye yaklaşmasında bir gariplik var.Brazilya dışişleri bakanı ,Şili cumhurbaşkanı,Bangladeş dış iş. bak.TÜRKİYE ZİYARETİ. başbakanın malezya ziyareti.HİÇ OLMADIK ŞEKİLDE KADAFİNİN AVRUPAYA YAKINLAŞMASI VE BİZDEN UZAKLAŞMASI.Devletin amerikayla birlikte fransayı sıkıştırmak için k.afrika turları cabası.Son 10 yılda çevrede ölmeyen yada darbe yemeyen devlet başkanı yok gibi.Bize neden bişey olmadı GBOP nin genişleticisi ve kısmen kurucusu olmamız aynı Amerikanın rusyaya karşı 50 lerde bize silah yığması gibi bazı olaylar yaşarsak şaşırmayın.Bizim de buna göre hareket etmemiz gerekir.Suriyenin yada iranın türkiye büyük diye yanaşmadı türkiye
kontra atak yapan takımda olduğu için.Bunun karşılığı düşmanda olucak dünya çapında ekonomide eee silahta olsun.
Yazıyı karman çorman yazdım kusura bakmayın....Selametle...

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000