Sevgili Tayyareciler,
İşlerimin yoğunluğu nedeniyle uzun süredir sizlerle haberleşemedim. İş yoğunluğu ve günlük yaşamın bir parçası olarak araya giren birçok şeye rağmen Türk havacılık tarihinin korunması ve yaşatılması konusundaki projeler ve çalışmalar aralıksız devam etti. Sayın Haluk Sevel’in büyük bir duyarlılık göstererek foruma taşıdığı, Fethiye’de şehit tayyareci Fethi Bey adına dikilen yeni anıtın açılış töreni bunlardan biriydi. Bu tören ve ilk hava şehitlerimizle ilgili diğer gelişmeleri daha detaylı olarak ileride sizlere aktarmaya çalışacağım. Şu anda öncelikli olarak ODTÜ’deki yeni seminerimizi sizlere duyurmak ve hepinizi davet etmek istiyorum.ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünde verdiğimiz Havacılık Tarihi dersinin bir parçası olarak verilen seminerlere 24 Aralık 2004 günü Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın katkıları ile devam ediyoruz.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile üniversitelerimiz arasında çeşitli projeler konusunda işbirliği devam etmektedir. Bu işbirliğinin çok büyük bir çoğunluğu teknolojik ağırlıklı projeler çerçevesinde gelişmektedir. Diğer bilimsel alanlarda (sosyal bilimleri, idari bilimler, güzel sanatlar, vb.) işbirliği ise yok denecek kadar azdır.
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünde disiplinler arası bir anlayışla vermeye çalıştığımız Havacılık Tarihi dersi vasıtasıyla, silahlı kuvvetlerle üniversitelerimiz arasındaki işbirliğinin her alanda daha da yaygınlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla bir girişimde bulunduk. Türk havacılık tarihiyle ilgili olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığımız tarafından bir seminer verilmesi önerisini HvKK Tarihçe Şubesine sunduk. Tarihçe Şubesinin bağlı olduğu HvKK Genel Sekreterliğinin de uygun bulması ile bu semineri gerçekleştiriyoruz.
Havacılık tarihinin akademik bir ortamda ders olarak işlenmesi konusunda Türkiye’de bir “ilk”e imza atan ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, 24 Aralık 2004 tarihinde sunulacak olan seminerle havacılık tarihimizde başka bir “ilk”e imza atacaktır. Her kesimden dinleyicilere açık akademik bir ortamda HvKK’da görevli konunun uzmanı bir subayımız tarafından sunulacak havacılık tarihi seminerimize hepinizi davet etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum.
Türk Havacılığının Doğuşu ve Türk Hava Kuvvetleri (1911-1951)
Sunan: Hv. Öğr. Bnb. Rezzan Ünalp; HvKK Tarihçe Şubesi
Yer: ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, B-Salonu
Tarih ve saat: 24 Aralık 2004, 10:40
Seminerde işlenecek olan Türk havacılık tarihi dönemi, halkımızın Hava Kuvvetlerimizle birbirine çok daha yakın olduğu, yaptıkları bağışlarla göklerdeki istikbalimize yüzlerce çelik kanadın katılmasını sağladığı bir dönemdir. Seminerimizin, Hava Kuvvetlerimizle halkımız arasındaki yakınlaşmanın yeniden artmasına katkısı olacağına ve sizlerin katılımıyla bunun daha da kuvvetleneceğine inanıyorum.
Selam ve sevgilerimle,
Bülent Yılmazer
Havacılık Tarihi Öğretim Görevlisi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
Not: Lütfen bu duyuruyu çevrenizde havacılığı seven diğer dostlarınıza iletiniz.
Bülent Yılmazer
yilmazer@tr.net