fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/01/2005 : 10:06:52
savaş kapıdamuhtemelen amerika yayılma politikası gereği irana er geç saldırıcak tabii yanında her zamanki gibi ingiltere olacak. İran 'ın durumu nedir peki ırak harekatında uçaklar hurda bir halde kumların altına saklanmış bir şekilde çıkmıştı ortaya zaten doğru dürüst uçar durumda uçak yoktu harekat her zaman ki gibi ağır bombardımanla başlar tahminim stratejik hedeflerin yok edilmesi gerekli muhtemelen gece olur peki iran hava kuvvetleri böyle bir bombardıman saldırısını bertaraf edecek güçtemi? elinde hangi uçaklar var bunlar gece uçabiliyormu ? pilotları nasıl ? iranın ırak tan daha fazla direniş göstereceği kesin bu sebeple kara harekatı hemen başlamaz aralıksız bombardıman işte hava kuvvetlerinin önemi dengelerin altüst olduğu bir savaş daha kapıda. fulas |
falmor
üye
Turkey
24
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/01/2005 : 13:12:35
Bildiğim kadarıyla İran-Irak savaşı sırasında İran'ın elinde F-14,F-4 ve F-5 uçakları mevcuttu.Pilotlarıda Amerika'da eğitim görmüş olmalı.Daha sonra da Rusya ile yakınlaşıp Mig-27 sahibi olduklarını biliyorum.Tabi bunların Amerika'yla arası bozulduktan sonra ne derece bakımlarının yapıldığını bilmiyorum ama Irak'la karşılaştırırsak Amerika'nın işi zor bence. |
snipercan
üye
Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/01/2005 : 17:29:58
merhabalar, bildigim kadariyla iran 1980 de sah devriminden sonra ABD ona ambargo koydu fakat bu ambargodan once ABD den almis oldugu hala ucuarbiliyor yani bu ileri teknolojiye sahip ve ABD disinda F-14 kullanan tek ulke ayrica son derece gelişmis bir hava savunma sistemi var yani oyle ırak inki gibi 1980 ve oncesinden kalma eski bir sistem degil surekli gelistiriyor ve surekli savunma fuzesi uretiyor ayrica AN-52 Mainstay rus tipi awacs ucaklarinada sahip. elindeki fuzelerin yaklasik menzili afrika kıtasinin guney ucu ayrica atmosfer disi kabiliyette yaklasik 500 feet CEP (fuze hata payi) olan fuzeleride mevcut kısaca iranli bakanın dedigi gibi eger ABD iran a saldiracak olursa hayatinin hatasini yapar boyle bir durumda iran ABD ye cok rahat 70 vietnamı ayni anda yasatir.ki nitekim 10 yıl boyunca bombaladigi ırakta yasadıkları ortada iken dunyanin sayili ve cok ileri teknolojiye sahip iyi egitilmis,askeri guclerinden birine kafa tutmasi anca lafta kalır ve ne mazeret bulacak bu sefer hep beraber izliyoruz ayrica iran rusyaninda destegini arkasina almis durumda. Ayrica iran yine sah doneminde aldigi cobra helikopterlerini geliştirerek ve sıfırdan uretimini yaparakda guclu bir kara ordusuna guc katmis durumda. her ne olursa olsun orda cıkacak bi asvasta bizim kanımızın akmasi bence kacinilmazdir.ozellikle ABDboyle bir isin altindan tek basina kalkamayacagini dusunupte NATO yuda bu oyuna alet etmeye kalkarsa vay halimize!!!!!Ucmak yasamaktır. |
orko_8
üye
Turkey
58
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/01/2005 : 23:12:39
Halihazırda İran'ın elindeki en uzun menzilli balistik füze olan Şahab-3A'nın menzili 1300 - 1500 km civarındadır, bu füzenin teyid edilmiş CEP değeri 1.5 km civarındadır.İran'ın elinde, 1991 Körfez Savaşı sırasında bu ülkeye sığınan Irak Hava Kuvvetleri'ne ait iki adet Il-76 Adnan-1 AWACS uçağı olduğu bilinmektedir. Bunlardan birinin operasyonel olduğuna dair raporlar mevcuttur, ancak lojiztik destek ve eğitim sıkıntısı nedeniyle aktif görevde kullanılamadıkları değerlendirilmektedir. Mevcut İran hava savunma altyapısı genel olarak Şah döneminde envantere katılan sistemlerin idamesi ve kısmi modernizasyonu ile ayakta tutulmaktadır. Bu sistemlerin hemen hemen hepsi 70'li yıllarda envantere katılmıştır. Rusya'dan yeni hava savunma sistemleri siparişi gündemdedir. İran'da şah döneminde Bell Helicopter tarafından kurulan bir helikopter bakım onarım tesisi mevcuttur. İran, Şah döneminde satın aldığı 202 AH-1J Sea Cobra helikopterinden yaklaşık 70 adedini uçar vaziyette tutmaktadır ve bu helikopterlerden dördünü kısmi modernizasyona tabi tutmuştur. Sıfırdan helikopter üretimi söz konusu değildir. Şah döneminde satın alınan 79 F-14 Tomcat savaş uçağından çoğu kaynağa göre 20 - 25 adedi uçabilecek durumdadır. Ancak bu uçakların lojistik destek, eğitim ve idamesinde büyük sıkıntıların yaşandığı bilinmektdir. |
Bahadir
üye
USA
163
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/01/2005 : 02:05:26
Boyle bir seyin olmasina ihtimal bile vermek istemiyorum. Gelin gorun ki, Amerika'da yonetimin ve halkin %52 sinin gozunu kan burumus durumda. Burada manyak derecede Musluman dusmanligi ve Ortadogulu dusmanligi soz konusu. Cahil Amerikalilar da FOX 'dan ogrendikleri ile dunya yonetme isine girmis durumdalar. Halkin gozu o kadar guzel boyanmis, o kadar guzel propaganda yapilmis durumdaki bu konuda ciltlerce kitap yazilsa az olur.. Amerika'nin Iran'da Iraktakinden cok cok daha durumda olacagi belli bir sey. Irak gibi dumduz bir ulke degil Iran. Ayrica IRak gibi etnik olarak da destek olacak degisik unsurlar yok. Umarim salak bush aklini basina devsirir de dunyayi felakete surukleyecek bir savasa girismez. Adam Amerika'yi Teksas'a cevirdi, dunyayi da oyle yapmaz umarim.. |
CHEROKEEBOY33
üye
49
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/01/2005 : 09:32:01
SEVGILI ARKADASLAR... gecen sene uctugum sirket icin 6 ay Iran da kaldim ve buradaki bircok sivil-sivil/askeri meydana indim ayrica meydanlara inislerimizde bazi kurumlar tarafindan istenen resimler bile cektim!!!! ulkedeki f-14 ler ucucak durumda degil.....sadece toren gecislerinde elde kalan 3 f-14 ucuyor geri kalanin parca-bakim ve teknolojik destegi kesildigi icin ucacak durumda degil....hepsi meydanlarda toplu halde curuyor...sadece uydu istihbaratini yaniltma icin toplu olarak pistte duruyor ama hepsinin ne motoru var ne kanopisi....sadece bos govdeler |
Korgeneral
üye
USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/01/2005 : 13:31:16
Sevgili Arkadaslar Bence chrokeyboy haklı bende 2 kez Tahrana gittim Mehrabad havaalanına ınıste nerdeyse curumeye yuz tutmus 3 F4 2de F14 gordum havaalanının etrafında kum torbalarıyla cevırdıklerı docka ucaksavarları vardı. Bence Iran tamamen palavra atıyor hıc bır teknolojı urettıklerı yok. ABD saladırdıgı anda hıc bır karsılık veremıycekler ancak kara savası oldugunda sımdıkı Irakta olanların bıraz daha kanlısı yasanacak( Belkı) Iran halkı son derece aydın ve kulturlu bır halk cogunlugu soven dıncı degıl bakmayın sız zorba molların dayatmasına orda da bayanlar sısteme karsı gelmek ıcın baslarının yarısını acıyor( Burdakı ortunmek ıstıyoruz dıye cırpınanlar oraya bır gıtseler). Dıyecegım odurki Iran halkı belkı sagduyulu davranıp bu askerı harekatı Mollalardan kurtulma fırsatı olarak degerlendırebılır yada amerıkan bombalarının altında veya evınde oturdugu yerden olum emrı veren sıı mollanın ıstegı dogrultusunda ıntıhar eylemı yapar cennete gıdecegını sanar bır kac ay sonra ugruna oldugu molla amerıkayla anlasma yapar oda oldugu ıle kalır. Ozetle Iranı gozunuzde buyutmeyın ınsallah boyle bır harekat olur ve etrafımızdakı ser odakları teker teker US tarafından temızlenır benım gonlumden gecen sıranın Surıye denılen asagılık ulkeye gelmesıydı ama sırada oda var ınanın bana. Terorıst bası bebek katılını yıllarca besleyen serefsızlerle stratejk ortaklık yapan suyumuzu veren lerıde allaha havale edıyorum saygılarımla |
Bahadir
üye
USA
163
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/01/2005 : 21:41:13
Korgeneral, sanirim Houston'da olmak biraz da seni teksaslastirmis. Sanirim US in PKK yi hala barindirdigindan haberin yok. Neyse..
|
Korgeneral
üye
USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 28/01/2005 : 16:55:35
Sevgili Bahadır Birincisi ben Houstonda degilim ulkeme dondum. Ikıncısı PKK barındırdıgının farkındayım ama gelecegi cok ıyı goren sıyasilerimiz yuzunden tezkere reddedılmeseydı su anda orada PKK yerıne bızım askerımız olacaktı sorarım sıze kendınızı Amerıkanın yerıne koyun sıze boyle kazık atılsa sız ıntıkam almak ıstemezmısınız ben yınede amerıkanın Iranı ve Surıye ye dekı resjımleri guzel bır sekılde temizlemesini ısterım bizim yerımıze yapıyor daha ne ıstıyorsunuz. Bızım hatamız anlık dusunmek uzun vadede demokratik bir Irak hatta demokratik kurt federasyonu molla rejımınden yada delı saddamdan daha ıyıdır. Esad aılesı ıcınde aynı sey gecerlı benım ıcın sevgıler |
hakan737
üye
Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 28/01/2005 : 18:31:57
korgeneral selamlar,şu kazık mevzuunu tam olarak anlayamadım, biraz daha açık yazabilirmisin? kim, niye hangi kazıktan dolayı intikam alacak? eğer cevap yazarsam , yanlış anladığım bir şey için cevap yazmayayım dedimde. kolay gelsin Hakan737Guven
|
fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/01/2005 : 12:10:43
arkadaşlar amerika sonuç olarak bir yayılma politikası üzerinde çalışıyor saldırdığı ülkelere bir bakın önce ekonomisini sarsıyor sonra siyasi karışıklık çıkarıyor sonra ambargolar ve şuçlamalar yapıyor en sonunda harekete geçiyor operasyonuda özgürlük adına yapıldığı gibi kuyruklu bir yalan söylüyor topraklarında yaşıyan kızıldereli insanlara çiçek mikrobu bulunan battaniyelerle sözde yardım yaparak öldüren japonyanın iki kentini haritadan silen ve milyonlarca sivili öldüren vietnam ve korede katliyamlar yapan bir ulus nasıl olursa özgürlük ve demokrasi adına savaştığını söyle bu yalana dünya liderleride yutmuyor tabii ama ellerinden bir şey gelmiyor ab henüz güçlü değil türkiyenin elinde bulundurduğu bor ve uranyum madenleri ki bu madenler eğer çıkarılıp işlenebilirse türkiyeyi tam bir tekel haline getirecek bu manzara tüm ülkelerin iştahını kabartıyor bu güne kadar başımıza sardıkları pkk belası bu yüzden kendimizi toparlamamıza fırsat vermiyorlar ki elimizdeki hazinelerin farkına varıp palazlanmıyalım şimdi palazlanmaya başladık yayaş yavaş istikrar ve güven doğdu ticaret hacmi büyüyor ekonomi düzeliyor yerinde kararlar alınıyor pek çok insan bundan memnun ve seviniyor ama ben bu işin sonunu pek hayırlı görmüyorum doğrusu bir yandan amerika üzerimizde söz sahibi olmaya çılışırken diğer yanda ab sırf yer altı kaynakları yüzünden başlarına bela olabilecek bir yetmişmilyon nufuslu bir ulkenın içlerine girdiklerinde nasıl önlemler almaları gerektiğinin hesabını yapıyor sonuç olarak değerliyiz bizim yüzümüzden ab ve abd karşı karşıya gelmek üzere aslın tek önemsedikleri sınırlarımız içindeki bor ve uranyum ve etrafımızda eteş çemberi var ben eninde sonunda bu ateş çemberinin içinde yerimize alacağız istesek te istemesekte ve bu çembere henüz düzelmemiş bir ekonomi kültürel yapısı bozulmuş bir halk ve tamamen yabancı techizatla donatılmış bir ordu ile gireceğiz kiminle ne kadar savaşacağımızıda düşmanlarımız yada dost görünen düşmanlar tayin edecek adamlar etrafımızda örümcek ağları örerken biz hala televoler gübenergen in firikikleri biri bizi seyapıyor programları gelin kaynana dialogları insanları esir alan diziler gizliden gizliye amerikan propagandası yapan filmlerle dünyaya gözümüzü kulağımızı kapatmış durumdayız kim bilir ankara bu tehlikenin ne kadar farkında umarım düzelen ekonominin rehavetine kapılarak gözlerine perde inmemiştir yanlış kararlar vermezler biz türklerin en büyük özelliği ise kötü günde kenetlenir yek vücut oluruz ama rahata erdiğimizde bize rahat batar ve herşeyi berbat etmek için elimizden geleni yaparız sonuç olarak bence amerikanın ingiltere ve israilin elinde bir liste mevcut sırasıyla bu listedeki ülkeri bertaraf ediyorlar önce ırak şimdi iran sonra....? benim merak ettiğim Ülkem bu listede kaçıncı sırada bu adamlara zerre kadar güvenmiyorum sıranın bir gün bizede geleceğinden eminim ama ne zaman....? fulas |
fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/01/2005 : 12:27:07
sevgili korgeneral bahsettiğin kazık atma olayı bir biz kimseye kazık atmadık bence verilebilecek en doğru kararı verdi meclis ki tersi bir karar çıksaydı seninde belirttiğin gibi askerimiz orda olacaktı ama bir farkla etrafında ateş çemberi içinde pkk dışarıdan destekleniyor artık bunu herkez biliyor zamanında bölgede bulunan çekiç güç ün pkk ya nasıl yardım yaptığını emekli tuğgeneral osman pamukoğlunun unutulanlar dışında bir şey yok adlı kitabında açık seçik okuyabilirsin ayrıca bahsettiğin kazık atma olayı osmanlının son demlerinden başlıyrak günümüze kadar her daim sürüyor bize atılan kazıkların haddi hesabı yok her halde amerikada yaşımış olmandan dolayı bölgede dönen dolaplardan haberin yok acı olan bir türk bu bölge hakında emerikanın istediği gibi düşünüyor amerilkan halkının neler izlediğini düşünsenize kim bilir onlar nasıl biliyorlar o bölgeyi sorarım sana amerikan televizyonlarında ırak savası sırasında ıraklı ınsanların acıklı hali hiç yayınlandımı öldüren siviller çocuklar yaşlılar gösterildimi çatışmalarda ölen amerikan deniz piadelerinin cesetleri bile çok az yer alıyor haberlerde amerikanın en büyük silahı olan medya insanları ne güzel idare ediyor olay öyle geliştiki öldürmek istedikleri bin ladin hakkında bir haber yok saddamı iğne deliğinde bulan adamlar neden 11 üylülün sorumlusu olarak gösterilen bin ladini yakalayamadı ?? ben söyleyeyim afganistanın rusya ile savaştığı dönemde afganlar amerikalılar tarafından destek görmüş durumdaydı bin ladin amerikan kuvvetleri tarafından talibanın başına getirildi ve cıa ile iyi çalıştı yayılma harekatı için bir kıvılcım gerekli idi onlarda eski dostları ladine görevini tarif ettiler olay bu kadar basit gözleri kulakları açma vakti çünki hiçbirşey bize gösterildiği gibi değil aslında !!!!!!!fulas |
hakan737
üye
Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/01/2005 : 12:54:21
michael moore'un 9/11 filmini seyreden varmı?yoksa bir ara seyredin. ABD demiyorum ama BUSH'ların tuhaf bir alışkanlıkları ve düşünce tarzları var. Hakan737Guven
|
fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/01/2005 : 20:08:37
hakan abi doğru söylüyor ben 9/11 i seyrettim bu belgeselde bus ailesinin ladin ailesi ile nasıl bir ilişki olduğu açık seçik anlatılıyor oğul bush un kimin şirketinin işletmesini üstlendiği 11 eylülde FAA tüm hava trafiğini durdurduğu halde landin ailesine özel bir uçak ayarlanıp ülke dışana nasıl çıkarıldığı bir çok çarpıcı konu var belgeselde sayın korgeneral size bu film belgeseli şiddetle tavsiye ediyorumfulas |
Korgeneral
üye
USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/01/2005 : 09:24:07
Sevgili Fuat Ben filmide seyrettim Osman Pamukoglunun kitabınıda okudum gecen haftada Hasan Kundakcının kıtabını okudum.Senın dusundugun ve farkında oldugun herseyı bende dusunuyorum ve bende farkındayım. Olaylara amerıka gozunden vve bızım gozumuzden bakıyorum. Amerıka kendı ulusunun refahı ve bekaası ıcın bunları yapıyor. Keske bızde menfaatlerımız ıcın bu kadar azımlı ve kararlı olabılseydık. Turkıye acısından bakarsan bence amerıka ıle menfaate dayalı bır ılıskı surıye ve ıranla olacak kosmuluktan her zaman daha ıyıdır.Unutmayın o amerıka bebek katılını paektleyıp bıze verdı. Iranla ve Surıye ıle ne yaparsak yapalım dost olamayız hele o Surıye denılen adı serefsız devlet yokmu cıldırıyorum ve nasıl oluyorda bunca yıl tepelerıne bınmedıler dıye bızı yonetenlere kızıyorum.Amerıkaya kazık atma olayını onların tarafından soyledım sen bır basbakan olarak kapalı kapılar ardında sozler ver oda askerını oaray ayıgsın sonrada uzgunum de sız amerıkalı olsanız ne dusunurdunuz. Ben tezkere olayında ordaydım hepsı bu dusuncedeydı o yuzden bunu soyledım yoksa meclısın aldıgı kararı sorgulamıyorum. Saygılarımla |
fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/01/2005 : 12:30:28
sevgili korgeneral hala sonuclar uzerinde biraz durup düşünürsen göreceksin gerçekleri bölücü başını paketleyip bize verdiler demişşin doğrudur amaa... bölgeye çekiç güç yerleştiriliyor pkk militanlarına lojistik destek sağlanıyor yaralıları helikopterlerle taşınıyor pamukoğlu paşanın kuzey ırakta örgütün en büyük iki kampına eş zamanlı baskın düzenliyor örgüt neye uğradığını şasırıyor ağır kayıplar veriyor ama operasyon birden durduruluyor neden? operasyon sırasında dönemin genel kurmay başkanı doğan güreş pamukoğlu paşaya ulaşıyor bölgede iki nato helikopteri ki bunlar peronel taşımakta kullanılan silahsız skorsikiler düşürülüyor güreş paşa pamukoğlu operasyonu durdurmanı istiyorum kuzey ırakta amerikan uçakları nato helikopterlerini düşürdüler diyor pamukoğlu bunun bizimle ne alakası var der demez jeton düşüyor bizim helikopterler mi hedefti paşam diye soruyor güreş paşaya o da bilmiyorum bu adamlardan herşey beklenir diyor evet şimdi konumuza dönelim bize apoyu paketleyip getirdiler neden? bir zamanlar çok tartışılan bir yasa geçti meclisten apo bize getirildek sonra adı aklımda değil bu yasa ile gap bölgesinde geniş topraklar israile kıralandı uzun yıllığına bu gün adamlar orda tarım yapmaya başladı apoyu getirdiler istediklerini aldılar bu zamana kadar el altından destek verdikleri adamla işleri bitti onu kullanarak toprak aldılar bahsettiğin kapalı kapılar ardında yapılmıştır bu pazarlık dönemin başbakanı bülent ecevit tarafından sıfr oy ugruna yaptılar bunu vatan topragını sattılar zaten hemen ardından seçim oldu ve ecevit yine kazandı amerika babasının hayrına apoyu paketlemedi apoyu bulundugu yerden mossat ajanları aldı cıa mossat ortak çalışmasıydı bu zaten adamın nerde olduğunu biliyorlardı allah bilir onlar göndermişlerdi oraya bizim mit te biliyordu ama ulaşamıyordu ki bu ayrı bir mevzuu bahsettiğin kitabları okuduğun halde yine böyle düşüne biliyorsan sana birşey diyemiyeceğim elbetteki amerika bütün bu pisliklleri ülkesi için yapıyor ama BENİM TOPRAKLARIMIN YANI BAŞINDA VE BANA KARŞI YAPAMAZ..... beni benim ülkemin insanlarının refahı ilgilendirir. arap ülkeleri ile anlaşma yapılamaması konusunda sana hak veriyorum delikanlı olsalardı osmanlıyı arkadan vurmazlardı bir istiklal harbinde arap dünyasından beklenen yardım yapılırdı iki hepsi kansız heriflerin ama bu bizim amerikaya yanaşmamız gerektiği anlamına gelmez bizim büyük başlar amerikanın ne olduğunu iyi anlamış olmalıki ab ye girmek için yırtınıp duruyolar.. fulas |
Korgeneral
üye
USA
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/01/2005 : 15:08:51
Sevgili Fuat Konunun ozunde ıkımızde aynı seyı soyluyoruz.Bugun amerika ulkemı ısgal etmeye calıssa elıme sılah alır bende dırenırım. Olay ulusseverlik yada vatanperverlik degil. Ayrıda bundan onceki hukumetlerin politikalarını onaylamak hiç degil. Ben sadece olaya ıkı goslukten de bakmaya calısıyorum. Israil bu politikayı cok guzel uyguladı bugune kadar merak etme israillilerde en az bizler kadar amerikada ve onun politikalarından nefret ediyorlar ama onlar ayıyla yataga girip ezılmemeyi ogrendiler biz niye orenemedik. Bence Amerikayı İsraili suclayacagımıza kendi hatalarımızın ozelestirisini yapsak daha dogru olmazmı. Ben hic bir zaman kayıtsız sartsız teslimiyetci bir politika uygulayalım demiyorum dedigim ulke menfaatleri dogrultusunda bir politika uygulamak. Bence ulkemin menfaatleri su anda Iran ve Suriye yanlisi bir politika degil Amerika Israil yanlisi bir politikadır. İsrail in guney doguda araziler aldıgıda Turkiyeyi arap yanlısı politikaya sokmaya calısan asker dusmanı ataturk dusmanı yobaz basının pompalamasıdır kusura bakmayın. Bence Amerika İsrail ittifakının alternatifi Yobaz Iran yada bebek katili Suriye degil olsa olsa Rusya olmalıdır. Saygılarımla |
fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/01/2005 : 22:30:03
sevgili korgeneral israil ayı ile yatağa girdi ve ezilmemeyi başardı neden çünki ayı onu ezmeye cesaret edemez bunu şöyle açıklayabilirim size amerikan ekonomisi ! amerikan ekonomisi büyük ölçüde musevi iş adamlarının elinde temsilciler meclisindeki musevi lobisini artık bilmeyen kalmadı adamların yalnızca amerikan ekonomisine değil dünya ekonomisine büyük ölçüde hükmediyorlar biz neden israil gibi değiliz biliyormusunuz amerika saddamı kullandı işi bitince ortadan kaldırdı amerika rusyaya karşı talibanı dolasıyla bin ladini kolladı destekledi işi bitince harcadı (aslında hala işi bitmedi ) bunlar neden oldu çünki bu adamların amerikaya karşı herhangi bir kozları yoktu ellerinde peki biz bu perspektiften kendimize pay çıkarırsak amerika ile iş birliği yapsak ve işimiz bittiğinde amerikanın bizi hacamaması için elimizde ne gibi bir koz var ? bor mu hemen söyliyeyim bu bir koz olamaz istediği her şekilde bizden bu madeni bizden alır kuzey amerika ülkelerine bakın hepsi ekonomik buhran içinde arjantin ölüm döşeünden döndü ve bu birden bire oldu neden oldu biliyormusunuz bor madeni türkiye amerika arjantin de çıkıyor sıralama %66 türkiye %48 arjantin ve geri kalanı amerika amerika kendi kaynakları çok azaldığı için bu kaynakları stratajik kaynak ilan etti ve artık çıkarmıyor geriye kaldi arjantin ve türkiye arjantin buhrana girmeden önce bor işleme tesisleri kurdu mamül olarak bor u satıp para kazanmaya başladı ve güm bir siyasi kriz ve ardından gelen ekonomik buhran ve çıkmaza giren ülke yönetimi bu bir örnek diğer ülkelerde gelişmek için çabalıyor ama amerika buna müsade etmiyor sonuç olarak biz israilin elinde tuttuğu güce sahip değiliz bu durumda amerikanın gözünde işe yaradığımız sürece onların dostu ve müttefikiyiz burda amerikaya bağımlı olan israil değil israile bağımlı olan amerikadır yani dünyayı amerika yönetir amerikayı israil rusya konusunda haklısınız çünki amerika hala rusyadan korkmakta... fulas |
hakan737
üye
Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/01/2005 : 23:46:37
size BOR madeni ile ilgili küçük bir anımı anlatayım. sanırım 2001 yılıydı,bir eksik veya fazla. Bankamın işi için İzmir'deydim.Etibank'da içmimarlık yapıyordum ve ege benim bölgemdi. bu yüzden çok sık giderdim. Akşam birşeyler yemek için (izmirliler bilir)TOpçu'nun yerine gittim ama yer yok. Bir masada bir bey tekbaşına oturuyor. onun yanına alalım sizi dediler, ben "yok, adam tek başına yemek yemek istiyordur beklerim, rahatsız etmeyeyim" derken, bir şekilde rica edip izin alıp oturttular beni oraya. Biraz özür diledikten sonra adamcağız anlayışlı ve cana yakınçıktı, havadan sudan muhabbete başladık. Avustralyada yaşadığını, orada tekstil işi ile uğraştığını, yazları Türkiyeye geldiğini, burada ailesi ile gezdiğinden uygun büyüklükte kiralık araba bulamadığı için gemiyle getirttiği arabasını gümrükten almaya çalıştığını anlattı (buda ayrı bir hikaye bizim ticarette neden kendimize ayak bağı olduğumuza...adam avustralyada kapısının önünden gümrükçüye arabasını2 saate teslim etmiş 2 haftadır izmir gümrüğnden çıkaramış, gümrük buraya kadar yaptığı masraf kadar gümrük harcı istemiş!!!!)Etibank'dayım diyince herkesin olduğu gibi onunda aklına "madenci" etibank geldi.hayırdır?diye sordum, tekditil işi yanı sıra geleceği olan pazarlar için yatırım yapmak için maden ticareti yapmak istediğini, BOR'un pazarı ve fiyatı ile uygun olduğunu bu yüzden ETİBANK ile görüştüğünü anlattı. Etibank kısaca adama"bu işlerle uğraşmayın, boşverin "demiş..devam etti;anladığı, öğrendiği ve anlattığı kadarıyla dünyada bu BOR ticaretini USBOR adında bir şrket elinde tutuyormuş. şirket bizim gibi ülkelerden işlenmemiş BOR'u çooooooooooooook ucuz fiyata alıp işleyip epeyce bir misli tekrar ya size yada isteyene satıyormuş.Adından da anlaşıldığı gibi USBOR ,amerikan şirketi! biraz kurcalayıncaUSBOR'un bu pastayı kimseye yedirmediğini anlamışlar ve vazgeçmişler. Şİmdi elin adamı bana bunu niye anlatsın? belki salladı ama olaylar gerçek böyle bir şirket var.Etibank senelerdir madenleri işletmeye çalışırdı ama sırf istihdam için, gelir+gider hep başa baş. BOR madeni ham halde atıyorum kilosu 30 dolar ise işlenmişi atıyorum 150 dolar. yatırım ise sadece 300milyon dolar! (yanlış okumadınız ben bile hayret etmiştim, bir büyük futbol klubünün 4 yılda digiturk'den aldığı naklyen yayın parası ise 294trilyon)Ben eminimki Türkiye'de petrol'de var. sınırdan 200km aşağıda petrol varsa, burada da vardır! ama 1950'lerde nedendir bilinmez petrol sahaları menderes hükümetince birdaha üzerinde sondaj yapılmaması kaydı ile yabancı petrol şirketlerine satıldı ve hala onların malı! Türkiye bölgesinde güçlü olursa birçok denge bozulabilirdi, bu yüzden küresel politikaya uygun asimilasyona uğradığımızı kabul etmeliyiz. Türk siyasetinin son 50 yılı teslimiyet ve kişisel çıkarlar için çalışmıştır.Bu yüzden ulsulararası tüm alanlarda haklı olduğumuz birçok konudan elimiz boş çıktık, hatta suçlandık. Soğuk savaş döneminde elimizdeki büyük kozu , boğazları kullanmaktan korktuk....vs.vs..yeraltında jeoloji mühendislerinin yayınladığı rapora göre Türkiyenin borcunu 60'a katlayacak kadar değerli maden var. Eğer BOR yakın gelecekte bu kadar değerli olacaksa, bizimde kapımızı çalmaları eğer kafayı çalıştırmazsak muhakkak gibi görünüyor!! Hakan737Guven
|
Bahadir
üye
USA
163
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/02/2005 : 16:34:32
Arkadaslar, birakin bu yer altindan cikacak borla, petrolle kalkinmayi. Dunyada yer alti zenginlikleri olmadan gelismis ulkeler dolu. Ayrica petorlu olup da bizden cok cok daha geride olan ulkeler de var (Nijerya, Iran, Meksika).. Turkiyenin kalkinmasi insanlarin iyi egitim almasina, kafa yapilarinin degismesine, cok ama cok calismasina, eli yuzu duzgun ekonomik politikalara ve girisimcilerin onunun acilmasina bagli. Sevgiler, Bahadir |
fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/02/2005 : 11:00:32
bahadırcım petrolu ıvırı zıvırı olmadan kalkınan ulkelerde oldu demışsın doğru demışsın bu ulkelere ornek vermemıssın ben vereyım ingiltere fransa almanya ıtalya gibi ülkeler bunlar sömürgeleri bulunan ülkeler aslında bunlarda o beğenmediğin yer altı kaynaklarıyla büyüdü ama yer altı kaynakları ellerinde bulunan sömürge ülkelerinde vardı aynı sekilde petrolu ıvırı zıvırı olupta gelişemeyen ülkeler de var demişşin iyi demişşin ama bu ülkelerin arasında bizim ülkemizide koymamışsın adnan menderes zamanında petrol arama çalışmalarının arttığını batman yöresinde altı adet petrol kuyusu açıldığını ama amerikayla bir zamanlar yapılan anlaşma gereği bu petrolun çıkarılamadığını petrol çıkarma işlerinin anlaşma gereği amerikan şirketlerinde olduğu için bu kuyulara beton döküldüğünü ve menderesin sonunun ne olduğunu biliyorsundur umarım bu gün hayranlıkla baktığımız görünmez uçakların kompozit malzemesinde yüksek miktarda bor kullanıldığını ve bu bor un işlenmemiş şekli ile ton başına 120 usd gibi komik bir rakamın alındığını umarım biliyorsundur cumhuriyetin kuruluş yıllarında Atatürkün musul ve kerkük ün misaki milli sınırları içinde olduğunu belirtmesi ve bu bölgeyi alma çabaları o dönemde ingiliz sömürgesi olan ırak türkiye ve ingilterenin arasında bu bölgelerin paylaşılamaması ve konunun bu günki kıbrıs meselesine çok benziyen bir hal alıp o zamanlar ismi uluslar kurumu olan birleşmişmilletler masasına taşınması ve Atatürkün burda musulu kerküğü uluslar kurumunun ırağa dolayısıyla ingiltereye bağlanmasını kararlaştıracağını görüp tatbikat adı altında bölgeye asker yığması tam bölgeye girecekken şeh said isyanının çıkması ki bu ingiliz kışkırtması ile gerçekleştirilen bir isyandı bölgede kerküke girmek için bekleyen askeri gücün bu isyanı bastırmak için kullanılması musul ve kerkük ün ıraka yani ingiltereye kalmasını sağlamıştır bunuda biliyormusun sonuç olarak senin için çok basit olan bu yeraltı kaynakları aslında çok önemli siyasi ve askeri oyunların baş piyonu umarım sen ve senin gibiler bu gerçeği acı birşekilde anlamak zorunda kalmaz fulas |